Een woordje uitleg over deze pagina

Waarom?

Dit experimentje is ontstaan van uit de vaststelling dat alternatieve geneeswijzen voorzien worden van vage, bijna absurde beschrijvingen. Je vindt typisch volgende kenmerken: Het is interessant te zien dat als je op zoek gaat naar typische zinnen op het web hoe vaag en uitwisselbaar deze wel zijn. Dit alles heb ik samengebracht in de 'generator'.

Hoe?

De 'therapie' zelf wordt steeds opgebouwd uit drie delen. Een eerste is een prefix (e.g. 'quantum' of 'bio') een tweede is een adjectief (e.g. 'dynamiserende' of 'energetische') en een derde is een substantief (zoals 'polariteiten' of 'chakra's'). Deze worden dan willekeurig door elkaar gegooid en dan krijg je bijvoorbeeld "bio-dynamiserende chakra's". Dit idee werd vroeger al gebruikt in de 'e-business bullshit generator' op het web.

Voor de beschrijving gebruik ik voorgedefiniëerde lijsten van zinnen. Het is dus niet zo dat de zinnen 'automatisch' worden geconstrueerd op basis van een grammatica. Het principe is eenvoudig: er zijn vaste lijsten zinnen van volgende type: begin, midden, aanpak, duur, toepassing. Elke keer neemt het systeem één zin uit elke lijst en plakt die dan achter elkaar. In de zinnen zijn dan 'plaatshouders' voorzien met woorden die ook willekeurig gekozen worden uit lijsten. Neem bijvoorbeeld:

@quack worden ingezet bij veel verschillende klachten, zoals @issues.
Hierbij word '@quack' vervangen door de naam van de gegenereerde therapie en wordt '@issues' vervangen door een lijst van aandoeningen. Dan krijg je bijvoorbeeld
Bio-dynamiserende chakra's worden ingezet bij veel verschillende klachten, zoals allergie, nekkramp en neuspoliepen.

Er zijn lijsten met typische landen, aandoeningen, lichaamsdelen, wetenschappen, enzovoort. Verder zijn er nog gegenereerde getallen zoals voor de leeftijd van de therapie. Voor enkele werkwoorden wordt ook het getal (enkelvoud, meervoud) juistgezet. De namen van de auteurs zijn verzonnen met de name generator. Door de zinnen en woorden vooraf goed te kiezen geeft dat dan een tekst die redelijk leesbaar én elke keer anders is.

Wie?

Ik ben Wouter Denayer, Germanist, IT architect en over het algemeen geintrigeerd door de goedgelovigheid van de mens.
Reacties kan je mailen naar: inspiratie [apestaartje] denayer [puntje] com.

Terug naar de inspiratie generator voor alternatieve geneeswijzen.